Tjänster baserade på position växer starkt

Att ge tips om aktiviteter, hitta vänner i närheten, och servera annonser baserad på kontextuell geografisk data har länge varit webevangelisternas favoritslide i Powerpointen. Men i praktiken har faktorer som ruttna och batteritunga positioneringstjänster som endast fungerat när du haft en mobil med GPS och varit utomhus (då GPS kräfer fri lejd mot himmlen). Fem minuter och ett halvt batteri senare kan du förkara för dina vänner var du stått och häckat de senaste fem minuterna.

Tack vare aGPS och GSM-triangulering börjar positioneringsproblematiken lösa sig, vi kan få ungefärllig position relativt snabbt och relativt enkelt. En värdig kompromiss för positionering börjar ta form.

I och med detta har även de tjänster som kan nyttja och ge dig och dina vänner värde av din position att dyka upp. Vi är några som har harvat med Brightkite länge (utan uppenbart syfte och till många på Twittrares stora förtret), men nu börjar en hel rad nya tjänster få momentum, här följer en snabb genomgång av några av tjänster.

Brightkite

Brightkite

Fokus är på din och dina vänners position, du ska kunna hitta folk som är nära dig; ”check in”, vad dom gör ”post comment” och ”post photo”. Det finns en offentlig ”place-and-timeline” och en för dina vänner. Brightkite är ansvarig för den frekvent omtalade ”I’m at … bit.ly… Photo: twitpic…” i Twitterströmmen.

Lägg gärna till mig, handle karlskarman.

Foursquare

Foursquare

Foursquare fokuserar på evenemang och att bygga data kring restauranger, events och vänner. Ovanpå detta har dom byggt ett incitamentssystem där man uppnår olika skill-nivåer och status i communityt.

Lägg gärna till mig, handle Karl S.

Gowalla

Gowalla

Gowalla är lite av en blandning av Foursquare och Brightkite, där man försökt blanda positionering och vänner med ställen och evenenamng och även belöningssystemet. Inte helt osannolikt har du sett Gowallas iconset i din Facebook-feed.

Lägg gärna till mig, handle karl.

Google latitude

Google_Latitude

Google Latitude är en positioneringstjänst för- och i mobilen. Enligt sedvanlig Google-standard är det en kraftfull browser-applikation såväl som tillgänglig som applikation på vissa mobiloperativ, där den kan köras som bakgrundsapplikation och ständigt rapportera din position. Idag stödjer Latitude enbart position och lite add-on features som trafik och vägbeskrivning, och likt Friend Connect och många andra av Googles produkter kan man inte hjälpa och tänka på möjligheterna, medans Google gör lite för att entusiasmera oss användare. Vi får se vad som kan bli av denna tjänst.

Lägg gärna till mig på min gmail-adress, handle karl.skarman.

Utöver dessa finns det fler tjänster men detta är mitt urval. Lägg gärna till din handle i kommentarerna om du vill hitta andra som använder tjänsterna, vi är inte så många än så länge så vi får hålla ihop 🙂

Ett svar på ”Tjänster baserade på position växer starkt”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *