Social Media kampanj för Banker

Jag har gått runt och finurlat lite på bank-diaboliken. Banker tar hand om våra pengar och har ett behov av att hålla en seriös persona. Samtidigt behöver dom följa med i utvecklingen och vara progressiva i sin framtoning. SEB har satsat på internet-banken, ICA-banken på bonusprogram och Skandiabanken på att vara kontorslöst. Men nu rör sig kunderna på nätet, och det är läge för bankerna att göra detsamma. Bankerna behöver finnas där kunderna finns. Att bara starta kund- och ärendehantering känns som ett krav för samtliga banker dom närmaste åren. Men här gäller det även att vara aktiv och skapa interaktion med kunderna och visa att man ligger långt fram i utvecklingen. En av många idéer jag haft rörande banker är en interaktiv tjänst för att motivera unga karriärister att börja spara i aktier och minska rädslan för att handla med aktier. Kriterierna för kampanjen var:

  1. Interaktivitet (input output)
  2. Öppen (dvs. jacka in i Twitter API, Google Wave API, Facebook API etc)
  3. Social (öppen API gör att du kan interagera kring tjänsten och varumärket med dina vänner)
  4. Kul!

Resultatet blev Funny Money – The Friendly Stock Exchange, en fiktiv börstävling byggd på faktisk börs- och valutahandel.

Funny Money – The friendly stock exchange

Funny Money Stock Exchange

Funny Money stock exchange är en internetbaserad tjänst där du skapar ett konto för att få ett startkapital motsvarande 100’000 SEK i din lokala valuta för varje pool du går med i. Sedan kan du importera och bjuda in vänner via Facebook, Gmail, Oauth och liknande för att skapa medlemspooler.

Jag skulle personlig gå med i en pool för jobbet, en pool med vänner och en för familjen. Så för varje pool får jag 100’000 att handla för.

Banker har redan tillgång till aktie- och valutakurser i realtid samt en fungerande depåtjänst vilket gör att marginalkostnaden blir låg.

Funny Money håller koll på hur du är connectad och kommunicerar med dig genom den kanalen. Så till exempel i min familj så vill pappa ha notifiering via e-mail, mamma föredrar SMS och jag vill gärna ha tweets samt tillgång till all data via en iPhone-app som fungerar likt Google Analytics eller Clicky eller dylik tjänst. Till analysen kopplar man en reader funktion där man aggrerar allt innehåll taggat med de aktier man har i depån. Ser man att man aktien har stuckit eller kraschat kan man därmed trycka på ”Varför?”-knappen och ta del av de nyheter som påverkat kursen.

flow

Jag tror att detta skulle vara ett underhållande sätt för yngre att ta sig in i aktiemarknaden.

funnymoney-tweet

Möjligheten att promota sina tjänster i den riktiga banken är stora. Typ ”Hade det här varit i din vanliga Avanza-depå så hade vi hjälpt dig med förtryckta deklarationsblanketter”, och inte minst, ”hade du gjort det här på riktigt hade du tjänat 31’473 SEK de senaste 47 dagarna”.

Kom gärna med smarta tillägg eller konstruktiva buu-rop!

Ladda ned som PDF.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *